Micke Svedemar bloggar

Just nu – en reseberättelse från Chile 2013

Inflyttningsceremoni

Idag hade jag förmånen att bli bjuden på en ”House warming cermony”. Det är Tarun, Smriti och Smaran som nu ska flytta in i sitt nya hem ”Devadarana”.

Innan de flyttar in på riktigt så måste huset välsignas som sig bör i en kristen indisk familj.

Välsignelsen är en akt med mycket färg, doft och sång.Det går till så att först går prästerna och familjens alla vänner in i huset under gemensam sång. Väl där inne så ger prästen sin välsignelse till huset och alla som ska bo där.

När väl detta är klart är det dags att välsigna maten som vi alla gäster ska få äta. Två fantastiska bufféer står uppdukade – en vegetarisk och en för köttätare. Båda som sagt fantastiskt vackra för ögat och smakrika med härliga kryddor och god styrka.

 Om jag förstod det hela rätt så är huset byggt så att det nu ska bo tre eller fyra generationer i huset, med mor och farföräldrar som också ska flytta in. Det verkar ju ganska praktiskt på något sätt, både för barnpassning och kunna ge de äldre den hjälp de kommer att behöva i framtiden. Jag kan dock förstå att även i Indien har ganska många familjer börjat gå ifrån generationsboende då många familjer flyttar runt mer idag.

Att gå på fest en söndag innebär att gå upp lite tigare än en vanlig söndag. Det gäller ju att göra sig fin, med skjorta slips och kavaj. Sen hinna över till blomsterhandlaren och få en fin inflyttningsbukett (som också innehöll lite bilder och musik från Sverige). Själva ceremonin skulle starta klockan 11.30. Men då nästan alla gäster var bilburna och det var ovanligt mycket trafik idag så startade den inte förrän lite efter 12. Tack och lov för det, för även jag fastnade i trafiken. Där jag kom från, så berodde trafikstockningen framförallt på en buffelhord som vägrade flytta sig från vägen.

Framåt eftermiddagen var det dags att bryta upp. Alla gäster fick då en vackert inslagen present i form av en liten skål med frukt. Också detta en indisk inflyttningstradition som ska bringa lycka och goda band mellan alla som deltagit.

Vägen hem tog vi som en liten utfärd och min vän och chaufför Krishna visade mig sina kvarter där han bor;

Dagen avslutades med att vi besökte Krishnas syster i hennes fotoateljé.

Förresten, det finns de som tar sig fram på motorvägen med bara en hästkraft… Snyggt ekipage!

Category: Uncategorized